Informații utile

Recomandările noastre pentru toți iubitorii de animale (câini, pisici, păsări, rozătoare, pești și reptile) din Brașov, care vor să se bucure de compania unor prieteni fideli.

Ce trebuie să știți înainte de a vă lua un animal de companie

Înainte de a vă mări familia cu un animal, țineți cont că veți avea o responsabilitate în plus, că viața unui animal va depinde de dumneavoastră. Fiți siguri că puteți să-i oferiți un mediu prietenos și o îngrijire de calitate, care înseamnă pe lângă hrană adecvată și timp petrecut împreună sau plimbări.

Dacă v-ați hotărât că vreți un animal, vă recomandăm prima optiune este de a vizita adăposturile de animale unde sunt foarte multe animale frumoase care își caută stăpân. Dacă vreți să vă achiziționați un animal de rasă, țineți cont de toate sfaturile care privesc îngrijirea rasei respective. Un animal primit în casă este un membru al familiei. El este ales pe întreaga perioadă a vieții lui, în cazul câinilor înseamnă o perioadă de 10-17 ani, iar a pisicilor de 18-20 ani.

E necesar să știți că în primul an de viata veți avea de efectuat numeroase vizite la medicul veterinar pentru deparazitări și vaccinari, iar apoi periodic pentru prevenția împotriva paraziților și anual pentru bolile infecto-contagioase.

Tot în primul an de viața este indicat să se efectueze și sterilizarea animalului de companie, dar intervenția chirurgicală poate fi efectuată și mai târziu. Conform Ordinului 1 ANSVSA din 7 ianuarie 2014 este obligatorie sterilizarea/castrarea tuturor câinilor care nu aparțin unei rase și nu dețin Pedegree. 

Sterilizarea: avantaje și dezavantaje

Sterilizarea este o intervenţie chirurgicală de rutină, practicată pe scară largă în majoritatea cabinetelor veterinare, care se efectuează la animalele sănătoase din punct de verdere clinic. Sterilizarea, atât la mascul cât şi la femelă, se realizează sub anestezie totală – neuroleptanalgezie, ceea ce face imposibilă percepţia oricărei dureri în timpul actului operator. Pentru a diminua riscurile operatorii și anestezice, este recomandat un screening hematologic și biochimic al sângelui, un examen cardiologic EKG, etc.

La femelă intervenția chirurgicală poarta numele de ovariohisterectomie (îndepărtarea ovarelor, a trompelor uterine şi a uterului până deasupra cervixului) sau ovariectomia (îndepărtarea chirurgicală a ovarelor şi a trompelor uterine, cu păstrarea coarnelor uterine). Prima metodă prezintă avantajul eliminării oricărei posibilităţi de dezvoltare a unei eventuale infecţii uterine (piometru).

Femelele sterilizate nu mai intră în călduri, nemaiexistând deci neplăcerile datorate modificării comportamentului în acele perioade: nelinişte, lătrat excesiv, agresivitate, diminuarea apetitului, slăbire, atracţia masculilor din zonă, tendinţa femelei de a fugi în căutarea masculilor cu care să se împerecheze, pătarea cu sânge a covoarelor, a aşternuturilor etc.

La mascul, operaţia de sterilizare poartă denumirea de orhidectomie şi presupune extirparea celor două testicule în totalitate. În urma sistării efective a hormonului sexual, testosteron, comportamentul de marcare a teritoriului cu urină şi de agresivitate faţă de alţi masculi este diminuat, instinctele sexuale sunt abolite, ceea ce împiedică masculii să mai fugă în căutarea femelelor în călduri al căror miros îl percep de la distanţe mari, ocazie cu care se pot pierde, pot fi loviţi, bătuţi, răniţi.


Principalul avantaj pentru care se practică sterilizarea chirurgicală este limitarea împerecherilor și nașterilor nedorite, care duc la un număr mare de pui ce nu pot fi adopta?i. De asemenea, avantajul major pentru individ este reducerea considerabilă a incidenței de afecțiuni ale aparatului reproducător (infecții uterine, piometru, boli transmisibile, neoplazii). De asemenea, datorită sistării perioadelor de manifestare a instinctelor sexuale, perioade care reprezintă adevărate surse de stres pentru majoritatea animalelor, acestea devin mai calme, mai ascultătoare, mai puţin agresive faţă de oameni şi faţă de celelalte animale şi chiar mai fericite decât animalele care nu au fost sterilizate.

Din punct de vedere medical, în urma sterilizării s-a constatat că:

  • riscul dezvoltării tumorilor mamare scade până la sub 5%, în cazul în care sterilizarea s-a produs chiar înainte de prima perioadă de călduri, şi până la 15% în cazul în care operaţia s-a făcut imediat după prima perioadă de călduri;
  • se elimina riscul dezvoltării de infecție uterină (piometru) , atunci când se efectuează ovariohisterectomia şi este considerabil diminuat în cazul practicării doar a ovariectomiei;
  • riscul dezvoltării tumorilor uterine şi ovariene este abolit sau considerabil diminuat;
  • nu mai există riscul de apariție a pseudo gestației și lactației false, foarte frecvente la cățele.

Animale și păsări exotice

Sfatul nostru este ca mai mult decât în cazul adopției sau achiziției unei pisici sau a unui câine , decizia cu privire la achiziționarea unui animal sau a unei păsări exotice să fie bine cântărită.

Prima noastră recomandare este să nu achiziționați un animal care să pună în pericol viața cuiva din familie, animalele care reprezintă o potențială amenințare pentru viața umană ar trebui să nu constituie ideea unei achiziții. 

Un animal exotic va avea nevoie de o dietă specifică și de condiții speciale care ar putea necesita mult timp și bani, care dacă nu sunt alocați, pericilitează viața animalului de companie.

Aducerea unui animal neobișnuit în mediul nostru ambiental, nu este un lucru util nici animalului nici stăpânului. Animalul respectiv are nevoie să crească în clima cu care e obișnuit și să consume tipul de mâncare specific care crește în zona de unde provine. O alimentație diferită nu este indicată, iar alimentația nu are cum să nu fie diferită, dacă e produsă în România.

Cabinet veterinar Brașov

Adresă: Str. Carpaților nr. 38 (lângă Supermarketul Lidl), Municipiul Braşov